Miere multa de la stupii nostrii

Programul Național Apicol 2014-2016: Lista cheltuielilor eligibile și cum se fac decontările

Programul Național Apicol (PNA) face parte din Pilonul I, în care sunt incluse plățile directe către fermieri, fie din bugetul național, fie din FEGA. În cazul PNA, cofinanțarea se face 50% din buget național, 50% din fonduri FEGA. PNDR gestionează programe de investiții din Pilonul II cu finanțare din FEADR.

Mai multe despre Programul Național Apicol 2014-2016 a prezentat, în cel mai recent număr al publicației ”România Rurală”, Maria Toma, director MADR, Direcția Organizări de Piață în Sectorul Zootehnic.

”Programul Național Apicol pentru perioada 2014 – 2016 a fost aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. 5.126 din 12 august 2013 de aprobare a programelor de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului și de stabilire a contribuției Uniunii la aceste programe”, a precizat reprezentanta MADR.

Pentru acțiunile prevăzute în Program, termenul-limită de depunere a cererii și a documentelor care o însoțesc este data de întâi august a fiecărui an. Decontarea sumelor cuvenite se realizează de către APIA până la data de 15 octombrie a fiecărui an.

Conform prevederilor H.G. nr. 1050/2013 pentru aprobarea Programului național apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar, beneficiarii PNA 2014 – 2016 sunt: „Apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările și completă- rile ulterioare, organizate în asociații de crescători de albine, federații, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupuri de producători recunoscute, conform legislației în vigoare”.

Față de programele anterioare, prin PNA 2014-2016, achizițiile produselor decontate prin PNA se pot face direct sau prin intermediul formei asociative. ”Până acum, aceste achiziții se puteau face doar prin intermediul formei asociative”, explică directorul MADR.

În PNA 2014 – 2016 sunt incluse următoarele acțiuni:

1.Achiziționarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa

Cheltuieli eligibile:

– prețul fără TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei, achiziționate pentru întregul efectiv de albine deținut de apicultor la data depunerii cererii în vederea solicitării ajutorului financiar;
– prețul fără TVA al medicamentelor pentru combaterea varoozei, folosite pentru apicultura ecologică, achiziționate pentru întregul efectiv de albine deținut de apicultor la data depunerii cererii în vederea solicitării ajutorului financiar, în cazul apiculturii ecologice; – prețul fără TVA al fundurilor de stupi pentru control sau al fundurilor de stupi antivarooa.

2. Achiziționarea de mătci, roiuri pe faguri și/sau familii de albine

Cheltuieli eligibile:

– prețul fără TVA pentru achiziția unui număr maxim de mătci egal cu 50% din familiile de albine deținute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de mătci și pentru achiziția medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine;
– prețul fără TVA pentru achiziția unui număr maxim de roiuri pe faguri egal cu 20% din familiile de albine deținute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de roiuri și pentru achiziția medicamentelor necesare pentru tratarea acestora;
– prețul fără TVA pentru achiziția unui număr maxim de familii de albine egal cu 30% din familiile de albine deținute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 50 de familii și pentru achiziția medicamentelor necesare pentru tratarea acestora.

3.Achiziționarea de stupi în vederea reformării stupilor uzați în urma deplasării acestora în pastoral

Cheltuieli eligibile:

– prețul fără TVA pentru achiziția de stupi utilați conform tehnologiei apicole, dar nu mai mult de 30% din totalul stupilor deținuți de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, excluzând materialul biologic.

4.Decontarea analizelor fizico-chimice care atestă calitatea mierii

Cheltuieli eligibile:

– prețul fără TVA pentru setul de bază de analize fizico-chimice care să ateste calitatea mierii și care trebuie să cuprindă:
• determinarea hidrometilfurfurolului (HMF) din miere;
• determinarea glucozei și fructozei din miere;
• determinarea conținutului de apă;
• examen organoleptic;
• determinarea indicelui diastazic.

 

Ce bani sunt disponibili pentru apicultura românească

Prin Decizia Comisiei Europene nr. 5.126 din 12 august 2013 de aprobare a programelor de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului și de stabilire a contribuției Uniunii la aceste programe valoarea sprijinului financiar este de 50% de la bugetul de stat și 50 % de la bugetul UE, respectiv 20.045.340 euro, și 89.091.513 lei, distribuită astfel:

• anul 2014 – 6.683.690 euro, respectiv – 29.705.660 lei;
• anul 2015 – 6.684.930 euro, respectiv – 29.711.171 lei;
• anul 2016 – 6.676.720 euro, respectiv – 29.674.682 lei.

Conform prevederilor H.G. nr. 1050/2013 pentru aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum și a valorii sprijinului financiar, beneficiarii PNA pentru perioada 2014-2016 achiziționează direct sau prin intermediul formei asociative produsele și solicită anual ajutorul financiar prin intermediul formei asociative legal constituite din care fac parte. Reprezentantul formei asociative constituită legal, pe baza cererilor și a documentelor depuse de beneficiari, depune la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sau centrul municipiului București, pe raza căruia își are sediul înregistrat în actele de constituire, documentele justificative prevăzute în actul normativ amintit. – Maria Toma, director MADR, Direcția Organizări de Piață în Sectorul Zootehnic.

Sursa: agrointel.ro


Miere de floarea soarelui - cules 2015

Povestea Florii Soarelui 2015

Miere de floarea soarelui. Cules 2015

Doar ce am terminat culesul de miere de floarea soarelui. O poveste frumoasa, unde noi si prietenii nostrii necuvantatori am muncit cot la cot. Rezultatele sunt impresionate si va impartasim prin intermediul urmatoarelor poze, experienta noastra.

Partea a 2-a. Nu va faceti griji, miere avem din plin 🙂

Inca o data, va amintim ca puteti sa ne vizitati oricand in stupina noastra. Vizitati pagina de contact.


Placinta cu mere si glazura de miere

Reteta: Prajitura cu mere si glazura de miere

Pentru astazi, va oferim o prajitura usor de preparat si gustoasa. Cu siguranta papilele gustative vor avea o experienta de neuitat.

Timp de preparare : aprox 25 de minute
Timp de gatire : aprox 40 de minute
Folosind ingredientele de mai jos, vor iesi 8 portii.

Ingrediente

  • 1 kg. mere
  • 175 gr.unt
  • 4 oua
  • 100 gr. zahar
  • 400 gr. faina
  • cca 100 ml lapte
  • 4 linguri miere fluida
  • 2 linguri zahar, 1/2 lingurita scortisoara
  • sucul de la o lamaie
  • 2 lingurite praf de copt
Preparare:

Etapa 1: Se decojesc merele, se curata de cotoare si se taie felii. Se stropesc imediat cu suc de lamaie.Se incinge cuptorul la 180 grade.
Se bate untul la temperatura camerei cu mixerul. Se inglobeaza pe rand ouale si zaharul, apoi faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare, alternandu-se cu laptele.

Etapa 2: Aluatul obtinut se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt si se repartizeaza deasupra feliile de mere.Se incalzeste usor mierea si se ung merele cu pensula.

Etapa 3: .Prajitura se coace 40-45 min.O scoatem din cuptor si o lasam la racit, dupa care o pudram cu zahar pudra cu aroma de vanilie amestecat cu scortisoara.

Sursa: petitchef.ro


Lucruri interesante despre albine

Lucruri interesante pe care sigur nu le stii despre albine

Albinele sunt niste creaturi minunate, care fac lucruri atat de multe lucruri bune pentru noi, oamenii. Iata 20 de lucruri pe care sigur nu le stii despre prietenii nostrii dulci :

  1. Albinele produc miere pe planeta noastra de milioane de ani.
  2. Albinele, denumite stiintific, „Apis mellifera”, care inseamna „Albina purtatoare de miere”, sunt prietenoase cu mediul si vitale pentru acesta pentru procesul de polenizare.
  3. Este singura insecta care produce hrana comestibila pentru oameni.
  4. Mierea este singurul aliment care include toate substantele necesare pentru a sustine viata, inclusiv enzime, vitamine, minerale, si apa; si este singurul aliment care contine pinocembrin„, un antioxidant asociat cu functionarea creierului imbunatatita.
  5. Albinele au sase picioare, doi ochi compusi din mii de lentile mici (una pe fiecare parte a capului), 3 ochi simpli pe partea de sus a capului, 2 perechi de aripi, o husa pentru nectar, si un stomac.
  6. Albinele au 170 de tipuri de receptori olfactivi, comparativ cu doar 62 la muste de fructe si 79 la tantari. Abilitatile lor olfactive exceptionale includ semnale de recunoastere ale rudelor, comunicare sociala in stup, si recunoasterea mirosului pentru identificarea produselor alimentare. Simtul mirosului este atat de precis incat pot diferentia sute de soiuri diferite florale si pot spune daca o floare are polen sau nectar de la zeci de metri.
  7. Albinele isi misca aripile incredibil de rapid, aproximativ 200 de batai pe secunda, ceea ce face ca sunetul lor sa fie distinctiv. O albina poate zbura pana la zece kilometrii, cu o viteza de 25 km pe ora.
  8. Albina lucratoare produce in medie aproximativ 1/12 dintr-o lingurita de miere in timpul vietii ei.
  9. Un stup de albine va zbura 150.000 km, echivalentul a trei orbite in jurul Pamantului, pentru a colecta 1 kg de miere.
  10. Este nevoie de 28g de miere pentru a alimenta zborul unei albine in jurul lumii.
  11. O albina viziteaza 5-10 flori in timpul unei calatorii de colectare.
  12. Creierul albinei este de forma ovala si de dimensiunea unei seminte de susan, dar dispune de o capacitate remarcabila de a invata si memora lucruri, si este capabila de a face calcule complexe privind distanta parcursa si eficienta de cautare a hranei.
  13. O colonie de albine este formata din 20,000 – 60,000 de albine si o regina. Albinele lucratoare sunt de sex feminin, traiesc aproximativ sase saptamani, si ele se ocupa de intreg procesul de colectare.
  14. Regina albina poate trai pana la 5 ani si are rolul de a umple stupul cu oua. Ea este cea mai aglomerata in lunile de vara, cand stupul trebuie sa fie la putere maxima, si poate depune pana la 2500 de oua pe zi.Regina albina stabileste daca sexul oualelor depuse este masculin sau feminin. Daca ea utilizeaza sperma stocata pentru a fertiliza ovulul, larva va fi de sex feminin. In cazul in care ovulul este lasat nefertilizat, larva va fi de sex masculin. Cu alte cuvinte, albinele femele mostenesc genele de la mamele lor si tatii lor in timp ce albinele de sex masculin mostenesc numai gene de la mamele lor.
  15. Mai mari decat albinele lucratoare sunt albinele melifere de sex masculin (numiti trantori). Acestia nu au ac si nu se ocupa de colectarea mierii. Ei sunt responsabili de imperechere. De fapt, inainte de venirea iernii sau atunci cand produsele alimentare devin limitate, albinele femele forteaza masculi sa paraseasca stupul.
  16. Fiecare stup de albine are un miros unic pentru identificarea membrilor.
  17. Numai albinele lucratoare pot intepa si numai daca se simt amenintate.In momentul in care isi folosesc acul, acestea mor. Reginele au si ele ac, dar nu pararesc stupul pentru a ajuta la apararea acestuia.
  18. Se estimeaza ca 1100 intepaturi de albine sunt necesare pentru a fi fatale unui adult.
  19. Albinele comunica intre ele prin „dans”.
  20. In timpul iernii, albinele se hranesc cu mierea colectata in timpul lunilor calde. Ele formeaza un grup strans in stupul lor pentru a mentine o temperatura constanta.

 

Daca albinele ar disparea de pe Pamant, omenirea ar mai exista inca patru ani.
Albert Einstein


Raceala de vara

Ai racit in mijlocul verii ? Incearca acest tratament cu miere de tei cu suc ridiche neagra !

Temperaturile ridicate nu ne scutesc de infectii respiratorii, care sunt chiar mai agresive decat cele sezoniere, iar tratarea lor este ingreunata din cauza caldurii dogoritoare.

“Racim vara pentru ca si atunci circula diversi microbi, care dau infectii ale cailor respiratorii. Spre deosebire de perioada de iarna, vara circula mai multe bacterii care dau faringite sau amigdalite purulente”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

In plus, racelile care apar in anotimpul calduros sunt declansate si de diversele metode la care oamenii apeleaza pentru a se racori.

Bauturile extrem de reci, aerul conditionat, inghetatatoate favorizeaza inmultirea germenilor, mai ales la nivelul gatului. Daca iarna sunt mai frecvente virozele respiratorii si gripa, vara apar mai ales infectii bacteriene precum amigdalita purulenta, laringita, farigo-amigdalitele sau otita.

Racelile de vara ne iau de cele mai multe ori prin surprindere pentru ca debuteaza brusc si nu prezinta din timp simptome clare: tuse, secretii nazale, dureri musculare, slabiciune etc.

“Adesea, infectiile de vara pot debuta brusc cu semne severe, stare proasta, febra mare, varsaturi, dureri de cap, de aceea e important ca oamenii sa consulte de urgenta un medic”, mai spune specialistul Ciubotaru.

Probleme pot aparea si in tratarea acestor infectii, pentru ca, la fel ca si in cazul celor din timpul iernii, medicii recomanda mult ceai si evitarea bauturilor reci, reguli chinuitoare atunci cand afara sunt 35 de grade.

MIEREA DE TEI – un sortiment de miere cu o puternica actiune anti-bacteriala la nivelul cailor respiratorii. Mierea de tei este recomandata pentru calmarea tusei, tratarea bronsitei, si in combinatie cu lactatele se recomanda chiar si pentru pacientii de TBC.

Incercati aceasta reteta de sirop pentru tuse 100% natural – miere de tei cu suc de ridiche neagra

Se cumpara ridiche neagra, se scobeste cu un cutit interiorul, unde se va pune o lingurita de miere. Se lasa la macerat aprox. 24h, dupa care se va lua cate o lingurita din acel sirop de 5-6 ori pe zi.

Veti avea sirop timp de 3-4 zile, deoarece ridichea se va deshidrada si toata zeama ei va fi colectata in acea scobitura. Se poate folosi si partea din ridiche, care se scobeste, se da prin razatoare si se adauga pe rand in scobitura, impreuna cu mierea pentru a nu pierde vitaminele continute de ridiche.

Mierea de tei se recomanda si in combaterea insomniei, avand un efect calmant la fel ca si ceaiul din flori de tei. Puteti bea o cana de lapte / ceai indulcit cu miere de tei inainte de culcare.

Ridiche neagra in combinatie cu miere de tei


Fata cu Miere

Slabeste ACUM ! Dieta miraculoasa cu miere, scortisoara si apa.

Consumul regulat de miere reduce riscul de boli de inima si scade colesterolul. Mai mult decat atat, mierea si scortisoara ajuta la recapatarea flexibilitatii venelor si arterelor, previn infectiile vezicii urinare, caderea parului si durerile de dinti. Nu in ultimul rand, cele doua ajuta la arderea eficienta a grasimilor, ajutandu-le pe doamnele si domnisoarele care vor sa slabeasca sa piarda rapid si eficient in greutate.

Vrei sa tii si tu aceasta dieta minune? Iata de ce ai nevoie:

– miere (Poti cumpara de aici)

– scortisoara

– apa

Cum trebuie sa procedezi:

Combina o lingurita de miere cu o jumatate de lingurita de scortisoara pudra.

Fierbe o cana cu apa. Dupa ce da apa in fiert, imparte lichidul obtinut in doua portii si asteapta sa se raceasca.  Apoi adauga amestecul.

Consuma prima portie dis de dimineata, cu jumatate de ora inainte sa servesti micul dejun. Consum-o pe cea de-a doua seara, cu jumatate de ora inainte de a merge la culcare.

Dieta nu este limitata de timp si o poti tine pana in momentul in care simti ca ai atins greutatea pe care ti-o doreai.

In mod normal, o persoana obisnuita incepe sa piarda grasimea in exces in prima saptamana. Mai precis, dupa primele sapte zile de regim ar trebui sa pierzi aproximativ 2 kilograme. Nu uita ca atat mierea, cat si scortisoara au efecte extrem de benefice asupra organismului, asa ca nu ezita sa le consumi timp indelungat.

Daca vrei ca dieta sa functioneze si mai eficient, nu ezita sa faci exercitii fizice in mod constant.

Fa zilnic cat mai multa miscare (chiar si o plimbare de 20 de minute ajuta) si, abia cand vei ajunge la un deficit caloric, adica vei arde mai multe calorii decat consumi, vei incepe sa slabesti. Asa ca iesi la alergat sau la o plimbare rapida si ia cu tine o sticla cu apa rece in care ai pus o lingurita de miere pura. Bea apa in timpul antrenamentului, dar si dupa ce termini exercitiile fizice, pentru ca te va ajuta sa te simti grozav si sa te refaci mai repede dupa efort.

Multe persoane cred ca, pentru a slabi, trebuie sa manance cat mai putin si ajung sa se infometeze. Privand organismul de fibre, carbohidrati si grasimi sanatoase, minerale si vitamine, nu vei reusi decat sa-ti afectezi imunitatea. De fapt, modul inteligent de a aborda problema kilogramelor in plus este reducerea numarului de calorii ingerate. Asta nu inseamna neaparat mancare mai putina – poti lua in continuare cinci mese pe zi, cu conditia sa socotesti caloriile fiecarui aliment consumat, astfel incat numarul total sa nu depaseasca 1.500 – 2.000.


Albina

Ce afectiuni, cum se trateaza acestea cu miere si cum poate fi depistata mierea falsificata

Mierea este unul dintre cele mai vechi medicamente, este un produs prelucrat de albine din nectarul plantelor inflorite, dar care difera de nectar prin citeva proprietati chimice. In miere se gasesc aproximativ 50 de substante hranitoare. Mierea contine aproximativ 40 la suta glucoza, 35 la suta fructoza, 3 la suta zaharoza. Nivelul acestor substante se poate schimba in functie de tipul de miere.

In ea se gasesc vitaminele B1, B2, B6, E, K, C, provitamina A – carotenul, acid folic, numeroase microelemente: aluminiu, fier, iod, beriliu, bor, potasiu, calciu, nichel, mangan, litiu, zinc, fosfor etc. Acest lucru vorbeste despre faptul ca mierea ia parte activ la mentinerea starii functionale a sistemului nervos central, imbunatateste starea tesuturilor, creste permeabilitate vaselor sangvine si stimuleaza circulatia sangvina.

Terapia cu ajutorul mierii este una dintre cele mai vechi ramuri ale medicinei populare. Albinele au aparut pe planeta noastra cu aproximativ 50 de milioane de ani in urma. Inca din Egiptul Antic era folosita nu numai ca un produs alimentar de mare pret, dar si ca mijloc terapeutic si cosmetic. In zilele noastre, tratamentul cu ajutorul mierii a primit numele de apiterapie.

Apiterapia se imbina foarte bine cu fitoterapia, produsele pe baza de miere combinate cu plante medicinale corect alese au un efect terapeutic maxim.

Mierea de nuc si tratarea anemiei

Datorita proprietatilor sale terapeutice, mierea nu isi gaseste un analog in natura. Cu ajutorul mierii se poate pastra tineretea si sanatatea pentru multi ani.

Fiecarui tip de miere ii sint proprii o anumita culoare, un gust si o aroma specifice. Culoarea mierii poate fi diferita – de la incolora pina la aproape neagra. Aroma mierii depinde de prezenta in ea a uleiurilor eterice – substantele aromatice din plante.

Atunci cind cumparati miere trebuie sa va interesati neaparat de tipul ei. Cele mai bune sint considerate a fi urmatoarele: de tei, de salcim alb, de zmeura. In mierea de nuc sint multe albumine, fier, de aceea este de neinlocuit in tratarea anemiei. Mierea de trifoi, unul dintre cele mai apreciate tipuri deschise la culoare, contine levuloza (fructoza). Mierea de iarba-neagra este unul dintre cele mai bune tipuri inchise la culoare, este foarte viscoasa, se zahariseste foarte incet si este putin acra la gust.

In ultimul timp pe piata a aparut foarte multa miere falsa. Cum putem evita inselatoria? Cum sa descoperim singuri prezenta unor diverse substante in miere? In mierea falsa se adauga diferite corpuri straine: sirop de zahar, amidon, melasa de sfecla, zaharina. Aceste adaosuri pot fi descoperite foarte usor: mierea se pune sa se dizolve in apa. Daca mierea este curata, solutia obtinuta este putin tulbure, fara nici un fel de depuneri. Daca in miere se gaseste amidon, citeva picaturi de tinctura de iod vor colora solutia in albastru. Prezenta cretei poate fi descoperita picurind pe depunerile care apar un acid oarecare sau otet. Daca exista intr-adevar creta, depunerea se va transforma in spuma.

Mierea pusa pe rana opreste singerarea

Mierea naturala este asemanatoare unui sirop gros, care scos din celulele fagurelui incepe sa se cristalizeze foarte repede. Cu cit in miere se gaseste mai multa fructoza, cu atit isi pastreaza mai mult consistenta lichida. Trebuie sa tineti cont de faptul ca mierea cristalizata este o miere de calitate. Procesul de cristalizare este o marturie a calitatii deosebite a produsului – continutul scazut de apa in ea.

Pentru a nu gresi in alegerea mierii, trebuie sa stiti ca apicultorii, incercind sa creasca productia de miere, pun alaturi de stup vase cu apa indulcita, pe care albinele o asimileaza la fel ca si nectarul. Aceasta miere nu se diferentiaza ca aspect de cea adevarata, dar nu are aceleasi proprietati. Pentru a determina daca mierea este adevarata, aveti nevoie de un creion chimic: in mierea care nu este naturala, creionul va lasa o urma violet.

In medicina traditionala, mierea este folosita la tratarea celor mai diverse afectiuni. Nu are nici un fel de contraindicatii. Prin aplicarea unei comprese cu miere pe o rana, singele nu mai curge, ceea ce usureaza spalarea ranii si creeaza conditii mai bune pentru hranirea celulelor. In afara de aceasta, mierea distruge multi microbi (bacilul dizenteriei, streptococii, stafilococii etc.).

In cazul afectiunilor cailor respiratorii este recomandat sa luati cite o lingurita de miere de patru-sase ori pe zi. Aceasta se ia impreuna cu ceai fierbinte sau cu lapte, ca sudorific si in raceli.

Impotriva tuberculozei se pregateste urmatorul amestec: 100 de grame de miere, 100 de grame de unt, 100 de grame de untura de porc sau de gisca, 15 grame suc de aloe. Toate componentele se incalzesc intr-o baie de aburi si se amesteca (nu se fierb). Se ia cite o lingura din acest amestec la un pahar cu lapte fierbinte, dimineata si seara.

Hipertensiunea arteriala si amestecul-minune

In insomnie se recomanda amestecarea de miere cu otet de mere. Dizolvati intr-un pahar cu apa calda o lingura de miere si o lingura de otet de mere, amestecati si beti seara, inainte de culcare.

In cazul extenuarii organismului se ia cite o lingura de miere zilnic, dimineata, pe stomacul gol. Daca va doare capul, luati o lingura de miere, dupa 30 de minute durerea va disparea.

Spasmele musculare pot fi inlaturate luind cite doua lingurite de miere dupa fiecare masa, timp de o saptamina. Dupa aceasta perioada, se observa de obicei o imbunatatire.

Suferinzilor de hipertensiune arteriala li se recomanda sa amestece o lingura de miere, o lingura de suc de sfecla, o lingura de suc de hrean (inainte de a fi dat pe razatoare, hreanul trebuie tinut in apa timp de 36 de ore), sucul de la o lamiie. Se ia cite o lingura din acest amestec de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa.

In cazurile de stenocardie se amesteca sucul de la doua lamii, sucul din doua frunze mari de aloe si 500 de grame de miere. Se lasa la macerat intr-un vas bine inchis, timp de sapte zile, in frigider. Se ia cite o lingura de trei ori pe zi, inainte de masa.

Pentru ateroscleroza, folositi usturoi si miere

In ateroscleroza, o capatina de usturoi pisat se amesteca cu sucul de la o lamiie si doua lingurite de miere. Amestecul se administreaza in doua doze – dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.

In colita, o lingura de flori de musetel uscate se pun intr-un pahar cu apa fierbinte. Dupa ce s-a racit, se strecoara infuzia si se adauga o lingurita de miere. Solutia astfel pregatita se foloseste pentru clisme.

In ulcerul gastric si duodenal, mierea trebuie folosita cu aproximativ doua ore inainte de micul dejun si prinz si la trei ore dupa cina. Mierea (o lingura) trebuie dizolvata intr-un pahar de apa calda, pentru ca dizolvata ea contribuie la subtierea mucozitatii din stomac, scade intensitatea durerii, inlatura varsaturile si arsurile.

Impotriva gripei se pun intr-o jumatate de litru de apa fierbinte o lingura de macese, o lingura de coacaze, o lingura de zmeura. Se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara. Se bea de trei ori pe zi cite o jumatate de pahar de infuzie inainte de masa (in infuzia rece se adauga o lingura de miere).

In afectiunile ficatului se recomanda amestecarea in parti egale de miere si coacaze negre (trecute inainte prin masina de tocat). Din acest amestec se ia cite o lingurita cu 30 de minute inainte de masa.

Pentru a va potoli setea puteti pregati o bautura racoritoare gustoasa pe baza de miere: 200 de mililitri de suc de scoruse negre, 100 de militri de suc de coacaze negre, 2 grame de acid citric, 100 de grame de miere, 100 de mililitri de apa minerala. Se bea rece.


Cules Salcam 2015

La culesul de salcam, stupina se aseaza pe locuri insorite – dat fiind faptul ca acest cules are loc la sfarsit de mai – pentru ca albinele sa primeasca soarele inca de la primele ore ale diminetii. La tei si floarea soarelui, cules care are loc in perioada de canicula, vom aseza stupii la umbra. Daca nu putem asigura o umbrire naturala o vom crea prin aplicarea pe capacele stupilor de diferite materiale (paie, frunze). Daca nu facem aceasta, contingente intregi de albine vor ventila stupul, neparticipand la cules.